Међународни дан књиге и ауторских права

Светски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла сваке године. Одлука о обележавању Светског дана књиге и ауторских права донета је на Генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године.

Године 1995, на Генералној конференцији УНЕСКО-а је одлучено да се Светска дан књиге и ауторских права слави на овај датум, јер је тада каталонски фестивал, а и ово је датум годишњице рођења и смрти Вилијама Шекспира, смрти Мигела де Сервантеса, Инке Гарсиласо де ла Веге и Жозепа Пла, рођења Мориса Дрјуона, Владимира Набокова, Мануела Валехо Мехие

У Шпанији је овај дан празник још од 1923. године у част писца Мигела де Сервантеса који је умро на тај дан. Ово је такође и део прославе дана Светог Ђорђа у Каталонији, где је традиција од Средњег века да мушкарци доносе руже својим вољеним, а од 1925. године да жене дају књигу у замену. Половина годишње продаје књига у Каталонији је у ово време са преко 400.000 продатих и размењених примерака за преко 4 милиона ружа.

Поводом обележавања овог дана, наши ученици, Филип Видак 6/5, Софиа Накарада 6/2 и Сара Јовичић 6/5, направили су презентације у којима су представили занимљивости о овом догађају.

Рај сам одувек замишљао као својеврсну библиотеку.

– Хорхе Луис Борхес

Добри пријатељи, добре књиге и чиста савест: то је идеалан живот.

–  Марк Твен

Направити библиотеку у кући, значи подарити јој душу.

– Цицерон

Књига је јединствена, преносива магија.

– Стивен Кинг

Остати равнодушан према књизи, значи лакомислено осиромашити свој живот.

–  Иво Андрић

Нема књиге а да у њој не може ништа добро да се нађе.

– Сервантес

 

Презентације наших ученика:

Софиа Накарада 6-2

Филип Видак 6-5

Сара Јовичић 6-5

 

Стручно веће српског језика и књижевности