Трећаци у Бранковини и Ваљеву

У петак, 4.10.2024. године, ученици трећег разреда су са својим учитељицама у оквиру целодневног излета обишли Бранковину и Ваљево.
У Ваљеву су видели цркву Светих Арханђела, Стару и Нову (Десанкину школу), као и Задужбину Проте Матеје Ненадовића. Ученици су сазнали да је цркву саградио Прота Матеја Ненадовић, који је био једна од најпознатијих личности и вођа Првог српског устанка против Турака. Поред саме цркве сахрањени су надгробни споменици члановима породице Ненадовић. Бранковина чува и успомену на песникињу Десанку Максимовић, која је тамо одрастала, проводила сваки слободан тренутак, и где је сахрањена.
Након посете Бранковини, у Ваљеву смо имали прилику да видимо Народни музеј, који је од изузетне културне и историјске важности. У њему су ученици имали прилику да виде сталну поставку музеја: Трећа димензија прошлости, Ваљевска болница 1914-1915, кабинет Живојина Мишића, као и колекцију многобројних предмета из прошлости.
На крају посете овом прелепом граду, обилазимо Муселимов конак, где сазнајемо да је то најстарија сачувана зграда у Ваљеву, настала крајем 18. века. У конаку је презентована поставка о ваљевском крају у Првом и Другом српском устанку, као и бројни експонати који су у вези са догађајима током Српске револуције.