Упис првака 2021

ТЕСТИРАЊЕ И УПИС ДЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ЗА ШКОЛСКУ 2021/2022. ГОДИНУ

Поштовани родитељи,

Упис деце у први разред основне школе обавиће се у периоду од 01. априла  до 31. маја 2021. године и вршиће се електронским путем. Да бисте електронским путем заказали термин за упис и тестирање Вашег детета, на порталу еУправа, биће омогућена услуга еЗаказивања термина за упис и тестирање детета у ОШ. Услуга ће бити доступна од 22. марта  до 28. маја 2021. године.

Почевши од 22. марта школа ће родитељима понудити терминe за упис и тестирање деце за прве три недеље априла, а после тога, сукцесивно, и за цео период уписа. Истог дана обавља се и упис и тестирање детета (провера спремности за полазак у школу) код педагога или психолога школе.

Уколико родитељ има проблем приликом заказивања термина и уписа или не жели да закаже термин електронским путем, може позовати школу, а овлашћено лице школе  ће у име  родитеља, кроз апликацију, заказати термин за тестирање детета. Родитељи се могу за помоћ обратити школи на број телефона: 011/3442268.

Родитељи приликом уписа детета не подносе ниједан документ у папирном облику (извод из матичне књиге рођених, евиденција пребивалишта, уверење  о завршеном  припремном предшколском програму и потврда о здравственој спремности детета за полазак у школу). Све податке ће школа прибавити по службеној дужности, електронским путем. Изузетно, уколико је лекарски преглед обављен код приватног лекара, потребноје да га родитељ донесе у школу.

ВАЖНА НАПОМЕНА1! Обављен лекарски преглед је предуслов да се дете упише у први разред. Стога Вас молимо да приступите услузи заказивања термина за упис и тестирање само уколико сте већ обавили лекарски преглед детета или сте сигурни да ћете обавити преглед до термина који сте изабрали за упис. Услуга на Порталу ће бити доступна два месеца, тако да имате времена за све.

Све молбе родитеља ученика који имају пребивалиште ван територије општине Врачар, а које је школа примила до 1. фебруара 2021. године, овлашћено лице школе ће унети у апликацију до 1. априла 2021. године.

За сва додатна питања у вези са уписом  можете се обратити секретару школе на број 011/3442268 (сваког радног дана у периоду од 09 до 15 часова) и психологу и педагогу школе на број 011/2430136 (сваког радног дана у периоду од  (09 до 15 часова).

Министарство просвете, науке и технолошког развоја обезбедило је подршку родитељима  у вези са еЗаказивањем термина за упис и тестирање детета у ОШ. Сва питања и недоумице у вези са заказивањем термина могу се поставити на контакт телефон: 011/7350557.

Желимо Вашем детету и Вама срећан полазак у школу!

 

Управа ОШ ,,Јован Миодраговић“

У Београду, 15.03.2021.

ИНФОРМАЦИЈА ЗА РОДИТЕЉЕ У ВЕЗИ СА ЕЗАКАЗИВАЊЕМ ТЕРМИНА ЗА УПИС И ТЕСТИРАЊЕ ДЕТЕТА У ОШ

И ове године родитељи / други законски заступници који су грађани Републике Србије могу електронским путем да закажу на Порталу еУправа термин за упис и тестирање детета у основну школу покретањем услуге еЗаказивање термина за упис и тестирање детета у ОШ.

Потребно је да:

 • Будете регистрован корисник, односно имате креиран налог на државном порталу за електронску идентификацију eID.gov.rs
 • Покренете услугу на Порталу еУправа (Услуге → Образовање → еЗаказивање термина у ОШ)
 • Закажете термин у школи којој Ваше дете територијално припада

Приликом уписа није потребно да прилажете документа, јер ће их школа прибавити по службеној дужности, и то:

 • Извод из матичне књиге рођених
 • Уверење о пребивалишту
 • Уверење о похађању припремног предшколског програма
 • Потврду о обављеном лекарском прегледу – лекарско уверење*

* Изузетак је само лекарско уверење уколико сте преглед обавили код приватног лекара.

Напомена 1: Термин можете да откажете 24 часа раније. Уколико не откажете термин и не дођете у заказаном термину у школу, систем Вам неће дозволити да наредних 14 дана резервишете нови термин за упис и тестирање детета у основну школу електронским путем. У том случају, родитељи ће морати директно да се обрате школи и закажу нови термин.

Напомена 2: Уколико имате додатна питања и недоумице у вези са заказивањем термина, обратите се контакт центру на 011/73-505-57. Телефонска подршка доступна је од 22. марта 2021. године и током трајања уписа у основне школе сваког радног дана од 7.30 до 15.30 часова.

 

Школска управа Београд

ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА РОДИТЕЉЕ/СТАРАТЕЉЕ БУДУЋИХ ПРВАКА

 Поштовани родитељи / старатељи,

Добро дошли у ОШ „Јован Миодраговић“!

Хвала вам на указаном поверењу и одобиру наше школе да учестувује заједно са вама у развоју, образовању и васпитању вашег детета.

Свесни чињенице да је полазак детета у школу врло важан догађај за целу породицу, припремили смо информације, препоруке и савете за које верујемо да ће вам бити од користи приликом првог контакта са школом.

За почетак желимо да вам пружимо додатна упутства и појашњења која се тичу саме процедуре уписа у школу.

 • Први корак који је пред вама је обављање лекарског прегледа код изабраног педијатра. Након добијања потврде о обављеном систематском прегледу приступате заказивању тестирања преко портала e Uprava. Детаљније упутство у вези са заказивањем термина се налазе на сајту школе у делу Упис првака. Тестирање ученика обављају педагог и психолог школе.
 • На дан тестирања је важно да дођете у школу са дететом (један или оба родитеља/старатеља) око 20 минута пре заказаног термина и прво се јавите секретару школе који ће уз вашу сагласност преузети потребна документа из службене евиденције и на тај начин званично ууписати дете у нашу школу.
 • Пошто је Министарство просвете омоућило да једна категорија ученика има право на бесплатне уџбенике, код секретара школе ћете попунити упитник уколико испуњавате услове да их добијете (за треће дете, за примаоце социјалне помоћи, за ученике који наставу похађају по индивидуалнизованом образовном плану).

Уколко не припадате овој категорији, уџбенике за први разред можете поручити преко књижаре са којом школа има потписан уговор и која омогућава отплаћивање уџбеника на рате. Наравно, уџбенике можете купити и у некој књижари, само је важно да то буду уџбеници које је школа одабрала. На сајту школе ћете пронаћи списак изабраних уџбеника за школску 2021/22. годину по разредима.

 • Након обављеног уписа код секретара, јављате се психологу или педагогу. Наша канцеларија се налази на другом међуспрату. Разговор започињемо сви заједно. Обавићемо кратак интервју са вама и попунити упитник који се тиче података о детету, информацијама о његовом развоју, дружењу, понашању, навикама, интересовањима. За то време, дете ће цртати и уколико жели учествовати у разговору.

Мишљења смо да је важно да са нама поделите информације које сматрате битним у вези са дететом како бисмо адекватно подржали његов развој и пружили подршку уколико има потребе. Уколико је потребно, до почетка школске године можемо оранизовати и додатне сусрете како бисмо се што боље упознали са вама и вашим дететом и благовремено испланирали мере подршке.

 

 • Тог дана ћете од нас добити и две анкете које ћете попунити.
  • Једна је о изборном предмету које ће ваше дете похађати – бирате један од два понуђена предмета Грађанско васпитање или Верска настава. Грађанско васпитање предаје учитељица вашег детета, а Верску наставу реализује наставница Јана Ђукић Вуковић. На сајту школе у делу Документи – Обавезни изборни предмети Грађанско васпитање и Верска настава, можете пронаћи програм поменутих предмета како бисте се боље упознали са садржајем поменутих предмета.
  • Осим изборних предмета, потребно је да се изјасните о томе да ли желите да ваше дете похађа продужени боравак. Детаљне информације о начину рада и организацији продуженог боравка током ове школске године ( у измењеним условима) ћете пронаћи на школском сајту у делу Школа- Боравак. Уколко дође  до измена у оганизацији рада боравка током идуће школске године родитељи ће благовремено бити информисани путем сајта школе.
  • У обавези смо и да вам понудимо анкету о заинтересованости за похађање језика националне мањине уколко користите у свакодневној комуникацији језик националних мањина.

 

 • Након разговора са родитељима, дете остаје само у канцеларији са психологом или педагогом. Тестирање траје оквирно између 20 и 40 минута, након чега ћемо вас позвати да нам се поново прикључите и добијете од нас повратну информацију и препоруке за рад и савете уколико за тим има потребе.

Током септембра и октобра логопед школе ће обавити тестирање свих првака из домена логопедије и преко учитеља ће контактирати родитеље ученика код којих уочи да је потребан додатни рад.

 

ПРИПРЕМА ЗА ТЕСТИРАЊЕ  И ПОЛАЗАК У ШКОЛУ

Родитељи нам често постављају питање како припремити дете за тестирање. Свесни чињенице да је то први контакт који дете и ви имате са школом трудимо се да тестирање обавимо у пријатној и опуштеној атмосфери, па саветујемо да и ви тако наступате када дете припремате. Можете му рећи да ће разговарати са неким одраслим особама у школи како бисмо се упознали пре него што крене у школу и да ћемо им постављати нека питања на која оно треба слободно да одговара онако како мисли. Нагласите детету и да ће у просторији остати само са нама, али да ћете ви бити одмах испред у ходнику и да ћете га чекати да вас позове чим заврши. Саветујемо да се потрудите да дете буде одморно, да не буде гладно, жедно и задовољи потребу за тоалетом, како га незадовољење ових потреба не би ометало и скретало пажњу и мисли или прекидало тестирање. Дете свакако не треба плашити ни школом ни тестирањем и уколико и ви сами имате неку врсту треме или узбуђење ( што није неуобичајено) било би добро да дете то не примети како се и само не би тако осећало.

Када говоримо о припреми детета за школу, волимо да кажемо да је то припрема детета од његовог рођења. Од деце овог узраста се не очекује да знају да читају и пишу и то ће их научити учитељи који су обучени и квалификовани за то. Међутим, саветујемо да одговорите на дечија питања уколико сама и спонтано покажу интересовање за словима и бројевима. Припремни предшколски програм који реализују њихови васпитачи у вртићу садржи појмове и знања која су у складу са њиховим узрастом, као и развој вештина и способности детета које ћу му бити од значаја и у школској средини. Уколико је могуће утичите на то да дете држи правилно оловку у руци. У књижарама постоје разне оловке, бојице и умеци за оловке који подржавају правилно држање оловке. Када дете седи за столом и нешто пише, црта или боји, подстичите га да леђа држи правилно, да седи лепо на столици и да може да задржи пажњу неко време на одређеној активности. Понудите детету сликовнице, бојанке, радне свеске у којима може да црта, повезује, боји, лепи, сецка, решава слагалице, проналази облике, решава лавиринте и слично.

Осим тога, игре које можете играти са дететом су: Не љути се човече, игре меморије, каладонт, на слово на слово, набрајамо сва женска имена на одређено слово, па сва мушка имена, читање детету и разговор о прочитаној причи, бајци, заједно одгледаном филму, представи, прављење фигурица од пластелина, игре са кликерима, игре са перлицама, везивање пертли и игре напољу, наравно. Све ове активности су за дете игра, а познато је да дете кроз игру најбоље учи. Па ипак, иако игра, оне подстичу развој важних вештина и способности код детета.

Након уписа у школу, пред вама је и читаво лето које можете искористити да прошетате до школе, разговарате о оном што дете очекује у школи. Врло је важно да децу не лажемо, да их не плашимо школом и застрашујемо, али и не улепшавамо и идеализујемо школу. Можемо му објаснити шта је школски час, одмор, звоно, рећи да ће у одељењу бити са другом децом, као и у вртићу, да их учимо да седе у својим клупама, слушају једни друге када говоре, да се јављају за реч и да бар на почетку проводе време са другарима из свог одељења. Разговарајте са дететом да се обрати учитељу ако му је потребна помоћ у функционисању у школи. Учитељ је прва и детету најближа особа у школи у коју дете има поверења и којој треба да се обрати. Пре поласка у школу са дететом треба наставити са процесом осамостаљивања и са успостављањем хигијенских навика.

Припрема детета за школу подразумева и опремање собе у којој ће дете учити. Уколико немате могућности да детету обезбедите собу, договорите се о радном кутку у стану на коме ће дете радити домаће задатке, нпр. на трпезаријском столу. Дозволите детету да учествује у куповини школског прибора, ранца, радног стола, столице. Нека се дете осети важним и довољно великим да учествује у таквим активностима, али и да развија позитиван став ка школи.

 

ПОЧЕТАК ПРВОГ РАЗРЕДА

Неколико дана пре првог септембра ћемо на школском сајту објавити информације везане за почетак школске године – када ће бити истакнути спискови ученика по одељењу и када и како ће бити уприличен свечани пријем првака. Тада ћете упознати и учитеља вашег детета и добити све потребне информације у вези са почетком школовања.

Учитељи првог разреда ће ученике дочекивати и предавати родитељима на почетку школске године догод се не увере да су сви ученици савладали школски простор и место где ће их чекати родитељи и где се налази њихова учионица. За безбедност ученика задужени су и дежурни наставници и обезбеђење, али и сви остали запослени у школи. Ученицима није дозвољено да напуштају школско двориште чиме је безбедност деце повећана.

Најважнији циљ свих нас на почетку школовања детета, школе и родитеља заједно, је да помогнемо детету да се што пре и лакше адаптира на школску средину. Најпре да дете радо долази у школу, а касније и да стекне радне навике и завршава своје обавезе. Труд који уложимо да детету помогнемо да стекне радне навике умногоме ће олакшати детету даље школовање, али и извршавање и неких других, свакодневних обавеза. Саветујемо да на почетку заједно са дететом пакујете књиге и прибор за школу, распоред часова и остале информације које ће вам дати учитељ, а онда постепено ваша улога треба да слаби, а одговорност детета постаје већа. Временом ћете пустити дете да спакује књиге, зареже оловке и бојице, провери да ли је све понело што треба, а ви ћете преконтролисати и проверити. Слична ситуација је и код домаћих задатака, циљ нам је да дете научимо да запамти или обележи шта има за домаћи. Ако научимо дете да ће родитељ водити рачуна о томе и распитивати се код других родитеља, дете неће имати потребу да то памти, а сложићемо се да је то обавеза детета, а не родитеља. Улога родитеља је да дете подржи, охрабри га, мотивише, подстиче и помаже када уочи да дете не може само, а не да уместо детета нешто обави. Некој деци ће требати мање, некој више времена да се навикну на ритам и обавезе у школи. Доследност и јасно постављене границе су кључни у процесу васпитања деце, па и у погледу формирања радних навика. Захтеви који се стављају пред дете ће се постепено усложњавати о чему учитељи посебно воде рачуна. Врло важно је да дете не поредимо са другом децом у породици, одељењу, комшилуку, већ да пратимо индивидуални развој и напредовање сваког детета понаособ.

Првих дана у септембру се потрудите да се не поздрављате са дететом дуго у школи како му не би отежали растанак са вама. Успостављање ритма спавања је пожељно, да дете оде на спавање на време и буде одморно за сутрашњи дан. Затим, да на време устане за школу како би се избегла тензија у кући да не би закаснило у школу. С обзиром да је велики одмор када је предвиђено време за ужину после другог часа, пожељно је да дете доручкује ку пре него што крене у школу, а са собом  понесе ужину и флашицу са водом.

Ваннаставне активности треба подржавати и подстицати код деце јер умногоме позитивно утичу на развој детета, али  у њиховом броју и обиму свакако не треба претеривати, како се дете не би оптеретило. И у осталим разредима је потребно да се пронађе одговарајући баланс између школских активности и ваннаставних активности, а посебно у првом разреду. Такође, игра детета не престаје са поласком у школу и важно је да дете у току дана има слободно време за игру. Разговори родитеља и детета се не смеју свести само на разговоре о школи и у вези са школом. Као и погледу других сфера у васпитању деце, усаглашени васпитни стил родитеља и у погледу школе  је пожељан и доприноси породици да се лакше прилагоди новим организационим задацима и лакшој адаптацији детета на нову школску средину.

И да не заборавимо, сарадња родитеља и школе, а пре свега, учитеља и родитеља је од великог заначаја. Пред свима нама је зајденички задатак, а то је добробит и најбољи интерес детета и из тог угла треба да посматрамо, опходимо се једни према другима и будемо отворени за сарадњу.

 

Срећан почетак школовања вашем детету!

Марија Јовановић, педагог школе и  Гордана Јовић, психолог школе

 

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ БУДУЋИХ ПРВАКА

Поштовани родитељи будућих првака,

Обавештавамо Вас да ће се упис деце у први разред основне школе за школску 2021/2022. годину обављати електронским путем. На порталу е-управа биће доступне информације о поступку уписа деце у први разред, о чему ће родитељи бити благовремено обавештени путем школског сајта.

Почев од 01. фебруара родитељи са територије ГО Врачар могу обавестити школу о намерама да се њихово дете упише у први разреда. Обавештење треба да садржи: име и презиме детета, датум рођења, адресу пребивалишта, име и презиме родитеља, телефон и мејл адресу родитеља. Обавештења треба слати на мејл адресу школе – sekretar@osjovanmiodragovic.edu.rs  или телефонским путем контaктирати секретара школе на број 011/3442268 (сваког радног дана у периоду од 09 до 15 часова).

Родитељи ученика који имају пребивалиште ван територије општине Врачар могу предати молбу за упис ученика у први разред до 1. фебруара 2021. године, у складу са чланом 55. став 19. Закона о основном образовању и васпитању.  Молба  треба да садржи: име и презиме детета, датум рођења, адресу пребивалишта, име и презиме родитеља, телефон и мејл адресу родитеља, као и разлог уписа детета у нашу школу. Mолбу треба слати на мејл адресу школе – sekretar@osjovanmiodragovic.edu.rs  или донети лично у просторије секретаријата школе (сваког радног дана у периоду од 09 до 15 часова). Школа ће благовремено дати родитељима повратну информацију о могућностима уписа ученика до 30 априла 2021.године у складу са Законом.

У први разред основне школе за школску 2021/22 годину уписују се: деца рођена од 01. марта 2014. године до 28. фебруара 2015. године (редован упис); деца рођена од 01. марта 2015. године до 31. aвгуста 2015. године (превремени упис).

За сва додатна објашњења можете се обратити секретару школе на број 011/3442268 и психологу и педагогу школе на број 011/2430136 (сваког радног дана у периоду од  (09 до 15 часова).

 

У Београду,                                                                                 ДИРЕКТОР ШКОЛЕ

12.01.2021.године                                                                        Вера Шаиновић

Грешка Вордпресове базе података: [Table 'osjovan_novab.wp_wpl_cookie_scan_cookies' doesn't exist]
SELECT COUNT(id_wpl_cookie_scan_cookies) AS ttnum FROM wp_wpl_cookie_scan_cookies

Грешка Вордпресове базе података: [Table 'osjovan_novab.wp_wpl_cookie_scan_cookies' doesn't exist]
SELECT * FROM wp_wpl_cookie_scan_cookies INNER JOIN wp_gdpr_cookie_scan_categories ON wp_wpl_cookie_scan_cookies.category_id = wp_gdpr_cookie_scan_categories.id_gdpr_cookie_category ORDER BY id_wpl_cookie_scan_cookies ASC LIMIT 0,100