Занимања људи

Кад порастем желим да будем…

Наши најмлађи ученици – прваци су, у оквиру професионале оријентације, цртали занимања којима би желели да се баве у животу. Када су представљали своје радове разговарали смо о томе зашто су им та занимања интересантна и шта је то због чега би баш то желели да раде кад порасту. Било је ту лекара, ветеринара, грађевинаца, учитељица, певачица, чувара зоо врта, полицајки, сликара, спортиста…Сви су веома убедљиво причали о лепоти изабраног занимања.

Лепо, занимљиво, забавно и – поучно.

У оквиру професионалне оријентације ученици другог разреда су на Чос-у разговарали о занимања људи.
Посебан значај је дат здравој исхрани и занимању нутрициониста. Kао продукт ових часова свако одељење је направило плакат на тему Занимања људи.

Делатности људи

У оквиру Тима за професионалну оријентацију ученици 3/6 и ученици четвртог разреда на занимљив начин представили су делатности људи у различитим крајевима Србије. Представили су одређено занимање и причали шта је неопходно за рад, као и како су та занимања повезана
са осталим. Ученици су урадили и плакате и презентовали своје радове. Причали су о различитим занимањима и шта би желели да буду када порасту. Било је веома занимљиво и динамично!

Професионална орјентација

Програм професионалне оријентације у основној школи има за циљ да развије спремност ученика да стичу знања и искуства о себи и свету рада како би доносили реалне одлуке у погледу свог даљег образовања и опредељивања, свесни шта оне значе за каснија образовна и професионална опредељења као и успех у раду.

Подршка у нашој школи

У нашој школи се планира и реализује низ активности прилагођених свим узрастима ученика.

Ученици се од првог дана школе обрађујући текстове из читанке упознају са занимањима приказаним у тексту, уче се промишњаљу о особинама и способностима потребним за неко занимање, охрабрују се да кроз ликовне радове представе занимања која познају и о којима маштају.

На старијим узрастима се ученицима пружа систематизована подршка у избору занимања организовањем посебних предавања на тему професионалне орјентације, попуњавањем упитника о интересовањима ученика и организовањем психолошких тестирања користећи стандардизоване психолошке инструменте за професионалну орјентацију.

Ученици и родитељи наше школе могу заказати индивидуалне саветодавне разговоре са педагошко-психолошком службом и од њих добити потребне смернице за избор средње школе и занимања.  У раду са  ученицима осмог разреда користимо прилагођени петофазни модел *

( *преузет из Водича за професионалну орјентацијау -ГИЗ)

Петофазни модел:

Самоспознаја: препознавање сопствених капацитета, способности, интересовања и сколоности.

Информисање о школама и занимањима: прикупљање информација о занимањима, анализа и структурисан начин обраде информација тако да се омогући добра информисаност при одлучивању о избору занимања.

Могућности школовања: упознавање могућности школовања и каријере који воде до остваривања жењеног занимања.

Реални сусрети са светом занимања: сусрет са представницима занимања, распитивање о занимању /средњим школама, посете институцијама.

Одлука о избору занимања: анализа сопственог пута професионалне орјентације и доношење самосталне долуке о избору школе/занимања.

Тим за професионалну орјентацију

У току првог полугодишта ученици млађих разреда су одговарали на питање „Шта бих волео да будем кад порастем“, а након тога је са ученицима разговарано о разлозима због којих су се определили за то занимање.

Тема: Занимања- Кад порастем бићу…

Ученици млађих разреда ( од првог до четвртог) су кроз анкету и ликовне радове представили занимања којима би волели да се баве кад порасту. Интересантно је да је избор занимања врло шаролик, што показује да ученици имају различите склоности и интересовања.току првог полугодишта ученици млађих разреда су одговарали на питање „Шта бих волео да будем кад порастем“, а након тога је са ученицима разговарано о разлозима због којих су се определили за то занимање.

занимање број ученика
ветеринар 32
фудбалер 31
учитељица 25
програмер 22
лекар 17
полицајац 13
кошаркаш 12
певач 12
научник 11
астронаут 9
посластичар 9
кувар 8
сликар 8
архитекта 7
одбојкаш 5
балерина 5
модни креатор 5
тенисер 4
ватрогасац 4
војник 4
фармер 3
фризерка 3
пилот 3
економиста 3
гимнастчарка 3
глумац 2
плесачица 2
стоматолог 2
машиновођа 2
атлетичар 2
фотограф 2
музичар 2
јутјубер 2
медицинска сестра 2
шминкер 2
манекенка 2
палетолог 2
палетолог 2
палетолог 2
фудбалски тренер 1
ловац 1
продавац 1
хакер 1
пливачица 1
шпијун 1
пекар 1
тренер јахања 1
зоолог 1
гејмерка 1
грађевинар 1
градоначелница 1
електро инжењер 1
машински инжењер 1
возач 1
банкар 1
водитељка 1
обезбеђење 1
виолиниста 1
океанолог 1
ронилац 1
таксиста 1
јахачица 1

Организован је и ликовни конкурс на тему занимања.

наслова

У оквиру Тима за професионалну оријентацију, ученици млађих разреда су реализовали тему ,, Стари занати“.      Ученици првог разреда су своје познавање старих заната показали кроз цртеже. Пре но што су приступили изради цртежа, упознали су се са старим занатима, занатлијама, погледали си филмове на  You tube о старим занатима, алаткама и материјалима које […]

bastina
Ученици млађих разреда су тему професионалне орјентације реализовали на веома креативан и занимљив начин уз велику помоћ својих родитеља и учитеља. Успешно су се снашли у интервјуисању родитеља што је забележено видео снимком. Разговарали су са њима о различитим занимањима. Резултат труда и залагање свих је за сваку похвалу. https://www.youtube.com/shorts/0rYj9MV5Cfc https://youtube.com/shorts/UMIRTTtj6DE?feature=share
naslovna
На часовима Информатике и рачунарства ученици 6. разреда су у оквиру области ИКТ,  н.ј. Снимање аудио записа, обрадили Професионалну оријентацију кроз задатак да сниме аудио запис у .mp3 формату у виду интервју о занимању које њих инспирише. Послушајте и неке од њихових радова. Први део обухвата радове ученика: Нађа Јовановић 6/1 -драматург Матеја Милић 6/1 [...]
tehnika-i-tehnologija

За време онлајн наставе, у оквиру наставне једнинице Занимања у области грађевинске технике и пољопривредне производње, ученици шестог разреда су помоћу Водича за основце (http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/), представили занимања која се изучавају у средњим стручним школама.

intervjui

Ученици VI и VIII разреда обрадили су професионалну орјентацију на крају области Информационо комуникационе технологије.

[/vc_column]