English French

Ми на друштвеним мрежама

FacebookTwitterYoutube

Атом

Завршни испит
Otvorena Vrata
Распоред писаних провера
Школски календар
Списак уџбеника

Отварање изложне "Изгубљени сефардски свет Балкана" и радионице за наше ученике

У четвртак, 15. марта 2018. годсине, у Дечјем културном центру Београд у 19.00 часова, отворена је изложба Изгубљени сефардски свет Балкана.

Како изложба има и образовно-васпитни карактер због чега је и намењена ученицима основних и средњих школа а у циљу упознавања прошлости оних који су својим радом допринели изградњи држава западног Балкана и чија оставштина је део културне баштине овог дела Европе, пре отварања изложбе организација Хавер (пријатељ на хебрејском), организовала је редионицу на којој су уествовали и наши ученици, психолог Тања и наставници РАдоје и Јелена. Подељени у групе, на интересантан и забаван начин, учили су о симболима јеврејства, античким и савременим.

Изложба има за циљ да кроз породичне и личне приче прикаже живот Јевреја сефарда на западном Блакану у XX веку.
Западни Балкан је од краја XV и почетка XVI века постао нови дом за претке Јевреја које су католички краљеви Изабела I од Кастиље и њен супруга Фердинанд II од Арагона протерали са Иберијског (Пиринејског) полуострва, исте 1492. године када су Кристифора Колумба и њгову посаду опремили и послали у потрагу за новим, западним путем до зачинима богатог далеког истока.