English French

Ми на друштвеним мрежама

FacebookTwitterYoutube

Атом

Две стотине година од објављивања Првог српског рјечника

Оцена корисника:   / 1
Први српски рјечник угледао је светлост дана 1818. године у Бечу.
Ове године обележавамо 200 година од тог важног тренутка српске културе.
Својим радовима ученици осмог разреда дали су  допринос обележавању овог важног јубилеја.
Тања Лабан,проф.српског језика

 

Час српског знаковног језика и бонтон према особама са инвалидитетом за врачарске основце

Оцена корисника:   / 0

Градска општина Врачар је  у врачарским основним школама организовала  промоцију српског знаковног језика за  ученике седмог и осмог разреда.

Глуви релеј тумач, Михаило Гордић  са тумачем за српски знаковни језик Маријом Марковић, одржао је час српског знаковног језика и децу упознао са основама комуникације са глувим особама. Том приликом ученицима је подељен Бонтон према особама са инвалидитетом који је израдила и штампала Градска општина Врачар у циљу информисања свих суграђана како комуницирати са особом са инвалидитетом,  на који начин јој помоћи ако јој је та помоћ потребна, али и у циљу уклањања предрасуда и неједнаког и  неравноправног понашања.

 

Четврти еколошки фестивал науке

Оцена корисника:   / 0

Ученици 7. и 8. разреда су 30. новембра 2018. године, у пратњи наставника физике Мирјане Николић и Аните Тасић, посетили Четврти еколошки фестивал науке: „У склaду са природом,пронађи своју формулу“.

Хемијско-прехрамбенo технолошка школа из Београда  је инсталирала лабораторију у којој су наши ученици могли да учествују при  извођењу  експеримената из : физике, хемије, микробиологије, фармације и  прехрамбене технологије. Професори и ђаци су изводили  занимљиве огледе:

  • и слонови користе пасту за зубе
  • створићемо колорит у бојама јесени
  • добићемо гас из балона од пене 
  • истражићемо  место злочина
  • показаћемо како се стварају „калајне гране“
  • заједно ћемо развити „шарене лептире“
  • пустићемо  „духа из боце“

Ученици су слушали о „графену – материјалу 21. века", информисали се о занимањаима: хемијско-технолошки техничар, техничар за заштиту животне  средине, техничар за индустријску фармацеутску технологију, техничар за биотехнологију, хемијски лаборант, прехрамбени техничар,  пекар и месар.

Изведена је и кратка представа „Наша еко прича“, са идејом да пробуди свест код ученика о важности рециклаже и заштите животне средине.

Вуков јубилеј

Оцена корисника:   / 0

У години када се обележава 200 година од објављивања "Српског рјечника" и 150 година од победе Вукових идеја, ученици VIII1 i VIII5 су дали свој допринос направивши интересантне и поучне радове посвећене Вуковом делу.

 

               

 

Сајам науке, децембар 2018. године

Оцена корисника:   / 1

Ученици седмог и осмог разреда, посетили су Сајам о+науке, одржан од 29. новембра до 2. децембра 2018, године.

Петаци у митовима

Оцена корисника:   / 3

Петаци су уживали у обради митова. Поред грчке митологије, пожелели су да упознају и митове Старих Римљана, Египћана, а нарочито, Старих Словена. Петаци, браво за иницијативу!