English French

Ми на друштвеним мрежама

FacebookTwitterYoutube

Атом

Завршни испит
Otvorena Vrata
Распоред писаних провера
Школски календар
Списак уџбеника

Tематско планирање-''Краљевина Србија у Великом рату''

Поводом обележавања стогодишњице избијања Великог рата, тематско планирање за ову школску годину је посвећено овој теми.

Посебно место у оквиру овогодишње теме посвећено је Краљевини Србији, нашим војсковођама, војницима, знаним и незнаним јунацима који су се борили за слободу, као и странцима који су несебично помагали Србији и Србима.

Назив овогодишње теме је ''Краљевина Србија у Великом рату''.

На овој страници ћете у текућој школској години моћи да прегледате радове наших ученика посвећене овој теми.

 

У уторак, 17.марта, у разредима VII-2, VII-4, VII-5 одржан је час повећен Великом рату. Тема часа је била песма "Плава гробница" Милутина Бојића, којом се, већ скоро сто година, одаје почаст храбрим и палим српским борцима.
Ђаци су се потрудили да час протекне у свечаној атмосфери уз велики број садржаја које су припремили: рецитација песме, интересантни пројекти на хамеру и у PowerPoint-u, предавање и подсећање на историјске чињенице...
Час је пратила мелодија песме "Тамо далеко", која је код ученика пробудила посебно свечано расположење. На крају часа ученицима је препоручено да код куће погледају документарни филм "Где цвета лимун жут" у коме познати глумац Драган Николић говори стихове из Бојићеве песме.

Маша Вушуревић и Маша Шарчевић, приредиле су презентацију Албанска голгота.

Огњен Бањац и Алексеј Јаковљевић, приредили су презентацију Плава гробница.

Биографија Милутина Бојића.

Рецитовање на часу српског.

 

Ученици осмог разреда су, у оквиру наставе хемије, обрадили тему употребе бојног отрова хлора у Великом рату. Резултат је презентација коју је направила Андреа Мартиновић из 8/1.

 

Српска голгота и улога Бизерте током Првог светског рата

                 Први светски рат је за српски народ био једно од највећих искушења и страдања у XX веку. Сећања на те догађаје су кључна у стварању и јачању националног идентитета. У том процесу преносиоци знања, у првом реду школе, треба да осигуарају темеље и обезбеде будућност државе.  

У оквиру тематског планирања дана 19.02.2015. године гост наше школе био је господин Лука Николић, потпуковник у пензији, аутор монографије Србијо, мајко и маћехо. Кроз широки спетар догађаја везано за учешће Србије у Првом светском рату, аутор је посебну пажњу посветио боравку српских војника на Афричком копну, у Бизерти. Наиме, ту је боравио један део српских војника и цивила који су преживели голготу током повлачења. Представљајући своју књигу и говорећи о својим истраживањима аутор је ђацима осмог разреда скренуо пажњу на специфичне околности које се односе на тај славни период српске историје.

Након уводног предавања које је аутор одржао, ученици су имали прилику да погледају краћи документарни филм. Приказан је простор на ком су боравили српски војници, болнице у којима су се оправљали, као и гробља где је велики број њих сахрањен. Тим путем могли смо посредно да осетимо атмосферу тог времена, а историјске догађаје који су деци представљени у уџбеницима лакше сместимо у историјски контекст.

      Циљ целокупног скупа био је истаћи улогу и значај овог сегмента Првог светског рата који до сада у српској историографији није био заступљен у довољној мери. Такође намера организатора била је да се ђацима на овај начин презентује један другачији приступ наставним садржајима и подстакне њихова радозналост.

У понедељак, 22. новембра 2014.године, ученици 7. разреда су на часовима биологије обрадили тему „Краљевина Србија у Великом рату". У складу са школским програмом, одабрана је тема „Сирење заразних болести у току Великог рата".

Веома успешно смо се упознали са проблемом појаве и ширења зараза у току Првог светског рата.

Ученици су унапред припремили материјал у виду слика,статистичких података, основних информација о болестима...Одређене групе ученика су другу децу упознале са трбушним тифусом, шпанском грозницом, маларијом,

У току часова су изнети подаци о огромном броју жртава које су само болести однеле у току Великог рата, а потом је приређен пано у кабинету  за биологију.

Ученици IV разреда су, у оквиру Тематског планирања, дан посветили Првом светском рату и теми ''Краљевина Србија у Великом рату''. Тему смо, кроз разне активности, обрађивали на свим часовима.

Правили су пројекте, читали су занимљиве текстове, цртали, певали...

Било је лепо. поучно, интересантно

 

Ученици VII разреда у оквиру историјске и географске секције, поставили су изложбу посвећену Првом светском рату.

Изложба је део теме ''Краљевина Србија у Великом рату''.

Позивамо родитеље да погледају ову импозантну изложбу у холу школе.

Лука Вранеш, из IV6, напрвио је сјајан постер о лејди Лејли Пеџет.

Ученици V разреда  су са одељењским старешинама посетили обновљену кућу војводе Степе Степановића у Кумодражу.

Поред  доброг расположења и дружења ученици су чули пуно занимљивих детаља о овом знаменитом војсковођи  Првог светског рата.

Био је ово интересантан  час историје у природи, а уједно и допринос обележавању 100-годишњице Великог рата.

 

Једна од храбрих жена које су притекле у помоћ Србији, била је и Британка, лејди Лејла Пеџет. Не само да је, као хуманитарна радница, помагала Србима током Великог рата, него је и после Другог светског рата отворила врата свог дворца Србима, који су овај пут били политичке избеглице.

''Нека ме сви забораве, није ми важно! Али било би ми тешко да ме забораве моји Срби!'', биле су речи лејди Пеџет неколико дана пре смрти.

Лепо је што су наши ученици, на челу са Матејом Вукелићем из 4/6, у оквиру наставе енглеског језика, помогли да се сачува успомена на ову племениту жену.

У четвртак, 30. октобра 2014. године, трећаци су имали тематски дан посвећен стогодишњици Првог светског рата. 

Слушали су композиције инспирисане Великим ратом, погледали презентације, слушали нашег глумца Драгана Николића како  рецитује "Плаву гробницу", Милутина Бојића, марширали на часу физичког, радили текстуалне задатке из математике са прилагођеним садржајем...

Усмено су излагали оно што су научили о Великом рату, што им се посебно допало или их заинтригирало.

Подељени у групе, направили су више паноа и неке изложили у холу школе, а неке у својим учионицама.

Трећаци су уживали, а ви дођите да погледате њихове радове!