English French

Ми на друштвеним мрежама

FacebookTwitterYoutube

Атом

Завршни испит
Otvorena Vrata
Распоред писаних провера
Школски календар
Списак уџбеника

За матуранте

 

Министар Обрадовић је, обраћајући се матурантима Основне школе „Јелена Ћетковић“ у Београду, пред почетак пробног тестирања, поручио да је данашњи испит важан јер ће ученици моћи да виде које задатке и области нису добро разумели и затраже помоћ наставника како би на завршном испиту били што успешнији.
Министар је истакао значај пробног тестирања и за децу и за родитеље и за образовни систем, при чему је указао на то да се показало да овај тест и код деце и код родитеља смањује нервозу због завршног испита.

Према његовим речима, пробно тестирање је важно за образовни систем јер ће Завод за вредновање квалитета моћи да сагледа који су задаци, односно области, били тежи за ђаке и да проследи упутства наставницима о томе шта би требало да ураде како би их ученици савладали на прави начин.
Он је истакао да ће ђаци имати прилику да на 20 непознатих задатака из математике и матерњег језика провере своје знање
За 78.004 ученика осмог разреда, који ове године уписују средњу школу, има довољно места - више од 83.000, изјавио је министар Обрадовић и истакао да на завршни испит излазе сви ученици и тај тест полагаће 18. и 19. јуна, првог дана из српског, односно матерњег језика, а наредног дана и задатке из математике.
На завршном испиту, односно малој матури, навео је министар Обрадовић биће 50 одсто непознатих задатака, 25 одсто из збирки и 25 процената са измењеним редоследом одговора или бројевима у односу на задатке из збирке.
Сви они који желе да упишу уметничке или школе за ученике са посебним способностима морају претходно изаћи и на пријемни испит, 8, 9. и 10. јуна, у зависности од школе. Пријављивање за пријемни у уметничким школама и Филолошким и математичким гимназијама трајаће 28. и 29. маја.
Коначни резултати пријемних испита биће познати до 15. јуна, а завршних испита 25. јуна, предвиђено је календаром уписних активности.
Распоред ученика по школама, смеровима гимназија и образовним профилима, као и упис у првом кругу планирани су за 6. и 7. јул, а други уписни круг завршава се 11. и 12. јула. Приликом уписа у гимназије и средње стручне школе, редослед кандидата утврђује се на основу успеха на завршном испиту, са кога се може понети максималних 40 бодова, општег успеха од 6. до 8. разреда и резултата на такмичењима током осмог разреда. Успех у претходном школовању "носи" максималних 60 бодова, а и ове године ђаци ће попуњавати листу од 20 жеља.
За ђаке који уписују уметничке или школе за ученике са посебним способностима, редослед се одређује на основу успеха на пријемном испиту, завршном испиту, такмичењима и успеха у 6, 7. и 8. разреду.