Борба против вршњачког насиља

 Прича о Дану розих мајица

Широм света се последње среде у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља.

Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

Превенција насиља је за нашу школу тема од изузетног значаја и њој посвећујемо пажњу током целе године организовањем различитих активности на нивоу школе укључовањем што већег броја ученика, наставника и родитеља и сарадњом са релевантним институцијама. Сматрамо да је истицање значајних међународних датума посебно значајно због развијања свести код ученика о постојању проблема насиља у целом свету и важности трагања и едукације за решавање тог проблема. Потребно је о томе причати и охрабривати  ученике да пред вршњачким насиљем не затварају учи и да знају кога треба да обавесте и како да реагују у тим ситуацијама.

Овај дан, који се још назива и „Дан розих мајица“  у нашој школи је обележен низом активности.

 

Грађанско васпитање 5.разред

 

 

Прилог погледајте ОВДЕ

Прилог погледајте ОВДЕ

 

 

Дан розе мајци ђаци прваци обележили су пригодним паноом

 

 

Ученици IV1 су формом стрипа, односно дијалога и директне комуникације, веома упечатљиво исказали и нагласили значај борбе против вршњачког насиља.
ОДРАСТИМО У ЉУДЕ С ВЕЛИКИМ СРЦЕМ У КОМЕ ИМА МЕСТА ЗА СВЕ!

 

 

Ученици првог разреда упознати су са догађајем и симболичним обележавањем међународног дана борбе против вршњачког насиља.
Разговарали смо о различитим облицима насиља и начина како да спречимо да до тога не дође.Ученици су састављали различите поруке које смо касније записали на исецканим симболима (Сунце ,срце, детелина, облак, розе мајице).Поруке смо залепили на плакат и то поставили на школски пано.Стоп насиљу!

 

 

Вештином говорништва потврдили смо значај гласног противљења вршњачком насиљу. Како бисмо исказали улогу и значај медија у подизању свести о овом проблему, снимили смо видео.
НАСИЉЕ ПРЕСТАЈЕ ОВДЕ.🤚🏻
                                               Ученици IV1
Видео погледајте ОВДЕ

 

Ученици четвртог разреда су уредили пано посвећен Међународном дану борбе против насиља. На розе мајицама исписане су поруке пријатељства, подршке и поштовања различитости.

 

Прилог погледајте ОВДЕ

 

Ученици другог разреда ОШ ‘Јован Миодраговић’ су 24.2.2021. обележили Међународни дан борбе против вршњачког насиља.

 

Прилог погледајте ОВДЕ

 

Активности и рад у боравку IV разреда пропратили су обележавање дана борбе против вршњачког насиља. Својим глумачким даром Нађа Бановић и Страхиња Мирковић дочарали су нам све учесталије ситуације међу вршњацима, као и вредност и улогу правих пријатеља.
„Једини начин да имаш пријатеља јесте да будеш пријатељ.“🤝

 

 

Прилог погледајте ОВДЕ